Ugrás a fő tartalomra

Békebeli fanfiction részletek #20 (Szer'usz világ alternatív folytatás)

Ambrózy villa, Buda, 1901. augusztus

Ambrózy báró beinvitálta a vendégeit a dolgozószobájába. Három vendége közül kettő kérés nélkül leült a helyiségben levő kanapéra. Feleségét az íróasztalához vezette, míg ő hanyag eleganciával a kanapé melletti fotelbe helyezte el magát. Miután szivarját meggyújtotta, a három csendben levő nőhöz szólt:
– Örülök, hogy ismételten három gráciával tölthetem a délutánom.
– Mi lesz a feladatom Richárd? – kérdezett rá Mili, nem foglalkozva férje megjegyzésével.
– Nos Mili, egészen szép históriát kerekített az esetekhez, de úgy vélem, még van lemaradása.
– Ugye meg tetszik írni, hogy ollan bátor voltam és kiszabadítottam Milikét? – csipogta izgatottan Mári.
– Én inkább vakmerőségnek mondanám… – jegyezte meg a báró úr.
– Magának minden vakmerőség, amit egy nő merészel tenni, miközben elképzelése szerint azt csak is férfi teheti meg – szólalt meg élesen Emma.
Mindhárman kíváncsian tekintettek Emmára, nem tudva, mit forgat a fejében. Ambrózy báró a fotelben ülve picit oldalra döntött fejjel vizslatta a hölgyet.
– Miért van olyan érzésem, hogy az általam titulált vakmerőségre számítsak az ön esetében?
Emma nem vette le a tekintetét a báróról, mintha ezzel mindketten egy néma fogadalmat tettek volna egymásnak.
– Abban az esetben én is számítok a segítségére.
– Igaz is drága nővérkém, úgy tudom, vannak még történetek, amikről nem meséltél – törte meg szinte illetlenül a társalgást Mili, kezében levő papírhalom rendezgetésével egybekötve.
– Mindennek eljön az ideje, hogy elmesélhessem, mi minden történt velem mostanában – mosolyodott el Emma, remélve, hogy még egy ideig megtarthatja a titkait.

***

Richárd belemélyülve lapozgatta az angol újságot, Mili mellette ülve várta, hogy olvasás után megbeszéljék. Mili szerette ezeket a nyugodt estéket vacsora után, mivel ilyenkor szinte minden alkalommal új oldaláról ismerhette meg férjurát. Mielőtt szóhoz jutott volna és érdeklődött volna az olvasmányról, Richárd felkiáltott, szinte méltatlankodva, hogy ő is hasonló konklúzióra jutott a főszereplő gondolatmenetével.
– Mégis miben egyezik a gondolatuk? – tette fel a kérdést, várva, hogy Richárd kifejtse a grimaszok mögé rejtett indulatait. A szemei viszont inkább izgatottságot, mintsem haragot vagy csalódottságot rejtettek.
– A gyilkos kilétében. Doyle egyszerű felvázolása és szinte idilli ábrázolása ellentmond a valóságnak.
– Valami hasonló megjegyzést már mondott régebben, miszerint az angol író nem foglalkozik holmi papírmunkákkal, vagy épp hivatalnoki szöszmötöléssel, csak mert maga szerint nem lehet a dolgozószobában ücsörögve megoldani egy ügyet.
– Ezek szerint Doyle pártját fogja? – mosolyodott el Richárd. – Gondolja Mili, hogy képes lenne Sherlockhoz hasonlóan eljárni, mikor jól tudom, az ön jellemének és vérmérsékletének inkább az a tetszetős, ha személyesen szembeszegül a gyilkosokkal?
– Pont a múltkor felolvasott történet a bizonyíték rá, hogy Sherlock nem retten el attól, hogy személyesen csípje fülön a tetteseket – érvelt Mili. – Viszont ezt magáról…
– Ha még egyszer oda lyukad ki, hogy pipogya és gyáva vagyok, bizisten, a következő esetnél én magam fogom bilincsbe fogni a tettest – rázta meg az újságot Richárd.
– Ha véletlenül nőnemű lesz az illető, nyugodtan szóljon és intézkedem, mielőtt megfutamodna a fúriáktól, akiktől jobban tart, mint attól, hogy én fogom kikaparni a szeme világát – lesett fél szemmel Mili a báróra, aki szemmel láthatóan kezdte a hidegvérét elveszíteni.
– Ebben van némi igazság, mivel a többi nő kiszámíthatatlansága épp olyan bizonytalan, mint amennyire biztos vagyok, hogy nem merne vakká tenni – állt fel Richárd a foteléből. Az asztalon levő likőrös üvegért nyúlt, és miután a poharát megtöltötte, de nem vette a kezébe, helyette ismét Mili felé fordult.
Mili sokadszorra is meglepődött a báró fellépésén, aki most is kiismerhetetlenül tekintett le rá. A mosoly az arcán nem örömöt, inkább megfontolt gondolatokat tükrözött, de nem tudta, milyen veszélyt jelent reá nézve.
Richárd közelebb lépett, megállt a kanapé előtt, cipője orra szinte súrolta Mili szoknyájának szegélyét, de ez nem feszélyezte a férfit, egyenesen meredt a mogyoróbarna szemekbe.
– Miért olyan biztos benne? – kérdezte meg halkan Mili.
Ambrózy báró közelebb hajolt Milihez.
– Mert azelőtt megtette volna, hogy hozzám jött feleségül – suttogta Richárd. – Nem mellesleg, utána miben lelné az ábrándjait?
– Ne szórakozzon Richárd – hárította el zavarában Mili két kezével finoman a férfit, aki tapodtat sem mozdult el a mellkasára mért taszítással – Miféle ábrándokról beszél?
A báró nem válaszolt, felegyenesedve töprengett, míg enyhe pirossággal az arcán hátat fordított Milinek és az asztalhoz lépett, nem véve figyelembe a kitöltött italát, szivarra gyújtott. Mili meglepetésére csak egy kört tett meg Richárd a szalonban, mikor ismételten vele szemben megállt.
– Igaz, a saját ábrándomra céloztam.
Mili szólni sem tudott, a lélegzete is megakadt meglepettségében, mivel soha nem volt ennyire nyílt Richárd a gondolatait illetően.


Az fikció az alábbi könyvhöz kapcsolódik és segítségül volt az íráshoz:
Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei könyvsorozat A Rudnay-gyilkosságok,illetve a  Szer'usz világ című kötete

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Békebeli fanfiction részletek #33 (Mück Mári és Suha Isti - Folytatása a Barnum-rejtélynek)

Buda, 1901. június 10. (Folytatása a Barnum-rejtélynek)

Békebeli fanfiction részletek #32 (A Barnum-rejtély, Ambrózy báró és Freistädtler lovag)

Ambrózy villa, Buda, 1901. április 6. Még az időjárás sem kedvezett a hangulatomnak, és csak lapozgattam a napilapot, várva, hogy történjen valami. Viszont utólag megbántam a kívánságom, mert nem éppen arra a történésre számítottam, amibe végül belekeveredtem. Vannak olyan napok, amikor előre számítok rá, hogy valaki fel fog keresni valami bűnügy kapcsán, de mivel ez az eset nem várt kinyomozásra, tagadhatatlanul meglepett. Boskó készségesen tűrte eddigi szeszélyeim, meg is jegyezte pár napja, hogy kezdek felépülni, így teljes nyugalommal jelentette be a látogatót. Még egy mosolyt is villantottam az inas jelentésére, miszerint valami német lovag érkezett. Általában Márika bejelentései szórakoztattak a vicces megjegyzéseivel, akkor mindig kicsit derültebben tudtam fogadni az embereket. Viszont az általam felismert követ megjelenése semmi jóval nem kecsegtetett, mikor Boskó felvezette hozzám.      – Freistädtler Jenő lovag, tiszteletére a báró úrnak – állt meg a követ az ágyam előtt.   

Békebeli fanfiction részletek #29 (Szer’usz világ folytatása, A Barnum-rejtély eltérő folytatása/Richárd - hazatérés)

Pest, 1901. április 2–8.      Vannak olyan pillanatok az életben, amikor nem lehet eldönteni, félve vagy örömmel izguljak a rám váró eseményekre. Ilyen helyzet állt elő, mikor konflisban ülve indultam haza. Édesanyám kíséretében távoztam a kórházból, Milit otthon marasztalta, valószínű azért, hogy megfelelően fogadhassanak mondhatni újdonsült otthonomban, amiben alig volt alkalmam tartózkodni.      – Fogadom, mindent felforgattak a lakásban – szólaltam meg, amint elhagytuk a Lánchidra vezető utcát és ráhajtottunk a Sugárútra.      – Annyit nem voltál távol. Legyél türelmes, hiszen még csak most tanul bele a dolgokba, miközben a komornája is nevelésre szorul – felelte édesanyám, szeméből türelemre intés kérelme tükröződött.      – Csak melyikük neveli a másikat? – sóhajtottam kellemetlen érzésekkel telve, egy pillantást vetve az ablakon keresztül látható épületek felé. Akkor már aggódni kezdtem a negyed órán belül megtörténő hazatérésem kapcsán.      – Látja fiam, ezzel sem kell foglalk

Békebeli fanfiction részlet #15 (Szer'usz világ, A Barnum-rejtély alternatív folytatása, Richárd szemszögéből)

Mindörökké várni, valami érdekesre, valami újra, de addig sem lehet ölbe tett kézzel ücsörögni, főleg, ha váratlan történet motoszkál a fejben. Ezzel a történettel kapcsolatban pedig még sok kérdés nyitott, mivel pontos hónapot, napot csak a következő kötet megjelenése után kaphat. (emiatt nem kőbe vésett a történet, valószínű lesznek szituációk, amik el fognak térni a lehetséges, eredeti történetszáltól) Meséljen ismét Ambrózy báró, hiszen ritka Tőle, hogy szóra bírható. Buda, Ambrózy-villa 1901. Legelőször a kutya ugatása, ezzel együtt István kiabálása verte fel a villa kísérteties csendjét. Ahogyan Terka néni megjósolta, hogy napokon belül fel kell bukkannia Milinek és komornájának, emiatt a drága szakácsnénk próbált rávenni, hogy ha sikerült kilábalnom az ágyból, talán méltóztatok rendesen fogadni haza a feleségem. Viszont, mikor az ebédem felhozta Terka néni, rámutatott, hogy nem a többnapos borostám rendbetételére célzott, hanem a szobámra. Kisfiús értetlenséggel néztem körbe a

Békebeli fanfiction részlet #4 (A Rudnay-gyilkosságok, Richárd levele)

A Rudnay gyilkosságok között elrejtőzött egy titok, ami nem biztos, hogy hasonló témával és stílussal kecsegtetett volna… de akár erről is szólhatott volna a felemlegetett levél. Az üzenet természetesen maradt egyszerűbb és olvashatóbb betűtípusban. Aki olvasta már a könyvsorozat második kötetét, minden valószínűséggel érteni fogják. (Lehet keresgetni a kifejezéseket, amiket a könyvből csempésztem bele.) Kedves István bátyám! Az utóbbi időben nem volt alkalmam tollat ragadni, de itt az idő, hogy meséljek, mert bizony, van miről. Tudom, régen írtam levelet, most is csak egy lélegzetvételnyi időm engedi meg ezt a testvéri kötelességet. Holnap utazok Triesztbe, még akkor is, ha ma este alaposan ellátták a bajom, saját figyelmetlenségem következtében. Talán úgy lesz a tiszta sor, ha megírom, mi vezetett el egészen odáig, hogy már a bőröm is vásárra vittem, hogy másokon segítsek. Természetesen élek és virulok, bagatell dolog pár ökölcsapás miatt megtántorodnom, főleg, ha jó nyomon járok. Tö