Ugrás a fő tartalomra

Békebeli fanfiction részletek #22 (Szer'usz világ – Kincsem)

A kicsi csikó kíváncsian lépdelt a palánkhoz, ahol már a birtok gazdája büszkén mutatta körbe az egybegyűlt társaságnak. Felcsillant a szeme a fejlődésben levő ló láttára. Egyből az édesapjához szaladt, könyörögve, hogy lovagolhasson rajta.
Az édesapja türelmesen magyarázta, hogy a csikó még nem ülhető meg, de ez nem keserítette el, gondolkodás nélkül rámutatott a nagyobbik lóra, ami szabadon volt az ügetőn.
– Nem hiszem, hogy Blaskovich bátyád megengedné, hogy az ő kincsét bárki meglovagolhatja – jegyezte meg a férfi.
– Kincsemet? – lepődött meg a hallottakon a ló gazdája.
– Ha Kincsem úgy akarja, egy kört tehetünk vele – szólalt meg az egyedülő nő a társaságból, aki kinyújtotta a kezét felé.
A ló elfogadónak bizonyult, ő pedig elégedetten ülte meg a híres kancát.
– Derék huszár lesz ebből a gyerekből… – hallotta meg az összegyűlt társaságból, de lekötötte a magas lovon való lovaglás. Ettől függetlenül tovább hallgatózott.
– Ha nem is katonai pályára lép, akkor is sokra fogja vinni. – jósolta meg Festetich gróf.
– Második fiú, milyen pályát választhatna? – vetette fel a kérdést az édesapja, nem véve le a szemét róla.
– Talán bevezetnéd a politikába? – érdeklődött Sztáray János gróf a tanai arisztokratára tekintve, jól tudva, hogy a báró mennyire belemélyült a politikai életbe.
– Csak ha érdeklődne a szakma iránt. Bár magam szeretném, ha a jogi pályát választaná.
– A lovakkal úgy tűnik, nem lesz problémája, bármit is válasszon életcélnak.
– Ahogyan a nőkkel sem – mosolyodott el Blaskovich Miklós. – Karolina kisasszony le sem veszi a szemét a fiúról, és lesi minden kívánságát.
– El fog jönni az idő, mikor ő fogja egy nő kívánságait lesni – felelte büszkén Ambrózy Lajos báró.
– Igaza van, édesapám – felelte halkan Richárd, mire kinyitotta a szemeit.
A szobában levő félhomály megzavarta, de tudta, hogy nem a hidegtől reszket. Kellett egy kis idő, mire feleszmélt, hogy egy gyerekkori eseményt álmodott újra, amikor Tápiószentmártonra látogatott el apjával. Viszont nem volt ideje ezen töprengeni, mivel azonnal eszébe jutott a pár nappal ezelőtt látottak.
Az előző két nap az édesanyja látogatta meg, de a fülében csak Mili hangja csengett, ahogyan felolvasta az újságot, amiből pár hírfoszlányra valami oknál fogva emlékezett is. Hiába kérdezősködött, választ nem kapott arra, hogy miért vitte el Detrich a feleségét a szobából.
Nem tudom mit tettél Mili, de ha Detrich miatt egy hajszálad is görbül, megkeserüli az a mélabús ökör, hogy…
– …Ha pediglen a biru-boru elharapódzik… – hallatszódott be a folyosóról a suttogó és alkudozó hang, amit nem értett meg Richárd.
– Akkor nekünk szer’usz világ! – hallotta meg Márika hangját, kizökkentve a gondolataiból.

A két betolakodó vendége kiiszkolt a szobából, de Richárd higgadtabban dőlt a párnára, tudva, hogy Tarján Vilmos és Mück Mári mindent el fog követni, hogy Mili kikerülhessen a fogságból. Nem fejezhette be a mondandóját, így remélte, hogy nem kell könyörögni az édesanyja közbejárásáért. Talán ő az egyedüli nő, aki sikeresen be tud férkőzni a férfiak menedékhelyére.
Az édesanyja a látogatási idő kezdetén érkezett meg. Türelmesen megvárta, míg helyet foglalt vele szemben, csak utána szólalt meg vádló hangnemmel.
– Miért titkolózott?
– Ezek szerint kapott híreket – felelte higgadtan Agáta mama.
– De hiszen Miliről van szó! – fakadt ki Richárd, teljesen egészségesnek tűnő hanggal és vehemenciával.
– Az ön felépülését semmiben sem befolyásolja az, hogy épp hol van a felesége.
– Pedig meggyőződésem, hogy mivel a férje vagyok, mellettem a helye – makacskodott Ambrózy báró.
– Tudja, hogy nem vagyok olyan éles nyelvű, mint Mili, így nem tudok erre csípős cáfolatot felhozni. Viszont jól tudjuk, hogy megvan a jelenléte nélkül is.
– Talán el tetszett felejteni azt a helyzetet, hogy Milike már priuszos? A végén helyette engem tesznek hűvösre, mert nem tudom semmivel kihozni a fogdából.
– Ezt bízza rám és a kis komornára – csitította az aggodalmaskodó Richárdot Agáta mama, akinek elég volt egy szempillantás, hogy a nyughatatlan férfit ágyban marasztalja.
– Egy grófnő és egy komorna fogja megmenteni a feleségem? Hát hol maradt még bennem bármi büszkeség és önérzet?
– Lássa be, az utolsó kis esetük után senki nem várja el öntől, hogy játssza a hős lovagot. A büszkesége ettől nem szenved csorbát, mivel évekkel ezelőtt azt állította, hogy a bal karjával együtt elveszítette.
– Touché! – sóhajtott fel Richárd.
– Szóval mégiscsak maradt még egy kevéske – mosolygott elismerően Agáta mama.
– Édesapám annak idején mondogatta, ne hagyjam, hogy a nők vigyenek a sírba, de úgy tűnik, én sem kerülöm el ezt a sorsot, ahogy a férfiak java része.
– Tudna talán szebb végzetet a nők oltalmán kívül?
– Sok mindent láttam már, de a szép elmúlás ritka, mint Tabánban a jó szándékú fehérszemély. A kedves mama viszont megint terel arról a kínos helyzetről, hogy miként szabadul ki Mili.
– Ennyire hiányzik a jelenléte?
– Nem mondom, bosszantó tud lenni, mikor nem hagyja pihenni sem az embert, de jobb szeretném biztonságban tudni. Inkább legyen a sarkamban és tudjak minden lépéséről, mintsem aggódjak, éppen kinek készül kikaparni a szemét, mit fog Detrich fejéhez vágni és az esetből kit fog hazakeríteni. Még a végén hazatérve hoz magával egy cselédet, vagy a régit fogja fülön csípni…
– Ami szintén nem hátrány, mivel az új otthonuk erős hiányosságokat mutat, nem csak a lakók tekintetében.
– Gondolja, hogy majd Mili képes lesz bárónőként viselkedni?
– Fiam, már most úgy viselkedik, de amikben hiányt szenvedett eddig, azt kis csiszolással tökéletesre formálhatunk.
– Kérem, ne formálja át teljesen, hiszen szükségét látom a nyomozásokhoz. Nem tudnám elviselni, ha mostantól esténként hímezgetéssel töltené el az idejét és napközben a barátnőjével vásárolgatna, ahogyan az úri dámáknak szokásuk, unalmuk elűzése céljából.
– Olyannak ismer engem Richárd, aki hasonló úri időtöltésekre nevelné a menyét? De ne aggódjon, van annyira makacs Mili, hogy bizonyos dolgokat nem lehet belőle kinevelni, és sejtem, hogy ezek azok a jellembeli tulajdonságok, amik erősítik az odaadó érzelmeit a leányzó iránt.

***
Pár hónappal később:

Ambrózy báró elégedetten ült az íróasztalánál, úgy vélve, visszakerült minden a régi kerékvágásba. Az elégedettsége teljesen elcsitította a belső hangot, ami olyan gyakran figyelmezteti a közelgő problémákra. Ezért sem fogott gyanút, mikor a kelekótya Márika betoppant hozzá.
– Ne tessék háborogni, csak pár vaskos kötetért fordultunk be… – kéredzkedett be a komorna, a mögötte strázsáló Boskóval. – Na, maga most fogja magát, arról a polcról lepakolja a sok tudományt, ott, ni, és átcepeli a szalonba – utasította Márika a birkatürelmű inast.
Ambrózy báró nem fogta kérőre a lányt, de nem tudta mire vélni, hogy a német nyelvű irodalom és lexikonok halmaza kinek a szükségére kellene.
Eltelt egy kis idő, mígnem kiabálás zaja csapta meg a fülét. Összeráncolt szemöldökkel és értetlenséggel az arcán indult meg a szalon irányába, de mikor belépett, egyből megbánta, hogy nem állította meg a szélkelep komornát. Boskó értetlenül toporgott az asztalka mellett, miközben Mári a szőnyegen egyik kezével a lábát, a másikkal dobásra szánva egy vaskos lexikont szorongatott. Mindeközben Isti, az Ambrózy villa mindenese is megjelent, aki akaratlanul is a perpatvar közepébe csöppent.
– Hogyaragyaverjedarabokra, maga nagy melák, ha még egyszer a közelemben ténykedik, biz’ isten szer'usz világ lesz minden édes szentjének!
Ambrózy báró megkövülten nézte a jelenetet, miközben nem tudta eldönteni, hogy a két férfit mentse ki Mári karmaiból, vagy a lexikont.
– Megint megrándult a lába? – érdeklődött Mili, aki a báró után érkezett a helyiségbe.
– Megint? – lesett feleségére értetlenül és gyanúsan Ambrózy báró.
– Ugyan, csak egy küldönc látta a múltkori esetet… – mentegetőzött Mili.
– Múltkor?
– Az Isti miért került ide? – kerülve a válaszadást Mili.
– Valószínű, hogy édesanyám küldte, de majd ha kiszabadul a komornánk haragja alól, elárulja – Ambrózy báró bosszúsan legyintett és morogva visszasietett a dolgozószobába.
Az időzése jónak bizonyult, mivel ekkor a szakácsnő is előkerült, a tőle megszokott óbégatással és siralmakkal egybekötött fohászokkal, kezében a már egyszer bevált ecetesüveggel.
– Halljam, milyen vircsaft folyt itt, míg távol voltam? – kérte számon Milit, mikor a dolgozószoba nyugalmába visszavonultak. Mili válaszadás helyett megsimította Richárd gondterhelt homlokát, amit félbeszakított a lakás csengőjének hangja.
– Mikor lesz már végre nyugalma az embernek a saját házában? – fakadt ki Ambrózy báró.
– Ha nyugalma lenne, akkor hamar beleunna az életébe, és még kénytelenek lennénk folyton szórakoztatni – felelte Mili nyugtató mosolyt kísérve.
Sietve érkeztek meg a bejárati ajtóhoz, ahol már a rendbe szedett Boskó nyitott ajtót a látogatónak. Isti a szalonban marasztalta az indulatba került Márit, így az Ambrózy házaspár teljes mértékben az ajtóban türelmetlenül toporgó Rudnayra koncentrált.
– Látom, nem épp a legjobbkor érkeztem, de halaszthatatlan az eset…
– Induljunk! – adta ki az utasítást Richárd, akire már feladta Boskó a kabátot és kezébe nyomta a keménykalapot az ezüstfejű sétabottal. Ambrózy báró azonnal feleségére tekintett.
– Mili, maga is jön, nem hagyom itthon a ház népével, különben arra fogok visszatérni, hogy a komornánk a Tabánban kószál, cselédünk megint nem lesz, és magát pedig a fogdából kell kihoznom.
– Csak el ne feledkezzen az Istiről, mert valószínű fontos dolog miatt loholt Pestre – emlékeztette Mili Richárdot, miközben Boskó rásegítette a tavaszi kabátkát.
– Majd Márika kiszedi belőle, ha pedig a leány most ágyhoz lesz kötve, minden bizonnyal még itt fogjuk találni este is a mindenesünk.


Az fikció az alábbi könyvekhez kapcsolódik és segítségül volt az íráshoz:
Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei könyvsorozat Nász és téboly, illetve a  Szer'usz világ című kötete és Szélesi Sándor Kincsem című könyve.


Ezen felül külön köszönet egy molyos Ambrózy rajongónak, Zsofirnak, aki továbbgöngyölítette a még nem lezárt történetet:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Békebeli fanfiction részletek #33 (Mück Mári és Suha Isti - Folytatása a Barnum-rejtélynek)

Buda, 1901. június 10. (Folytatása a Barnum-rejtélynek)

Békebeli fanfiction részletek #32 (A Barnum-rejtély, Ambrózy báró és Freistädtler lovag)

Ambrózy villa, Buda, 1901. április 6. Még az időjárás sem kedvezett a hangulatomnak, és csak lapozgattam a napilapot, várva, hogy történjen valami. Viszont utólag megbántam a kívánságom, mert nem éppen arra a történésre számítottam, amibe végül belekeveredtem. Vannak olyan napok, amikor előre számítok rá, hogy valaki fel fog keresni valami bűnügy kapcsán, de mivel ez az eset nem várt kinyomozásra, tagadhatatlanul meglepett. Boskó készségesen tűrte eddigi szeszélyeim, meg is jegyezte pár napja, hogy kezdek felépülni, így teljes nyugalommal jelentette be a látogatót. Még egy mosolyt is villantottam az inas jelentésére, miszerint valami német lovag érkezett. Általában Márika bejelentései szórakoztattak a vicces megjegyzéseivel, akkor mindig kicsit derültebben tudtam fogadni az embereket. Viszont az általam felismert követ megjelenése semmi jóval nem kecsegtetett, mikor Boskó felvezette hozzám.      – Freistädtler Jenő lovag, tiszteletére a báró úrnak – állt meg a követ az ágyam előtt.   

Békebeli fanfiction részletek #29 (Szer’usz világ folytatása, A Barnum-rejtély eltérő folytatása/Richárd - hazatérés)

Pest, 1901. április 2–8.      Vannak olyan pillanatok az életben, amikor nem lehet eldönteni, félve vagy örömmel izguljak a rám váró eseményekre. Ilyen helyzet állt elő, mikor konflisban ülve indultam haza. Édesanyám kíséretében távoztam a kórházból, Milit otthon marasztalta, valószínű azért, hogy megfelelően fogadhassanak mondhatni újdonsült otthonomban, amiben alig volt alkalmam tartózkodni.      – Fogadom, mindent felforgattak a lakásban – szólaltam meg, amint elhagytuk a Lánchidra vezető utcát és ráhajtottunk a Sugárútra.      – Annyit nem voltál távol. Legyél türelmes, hiszen még csak most tanul bele a dolgokba, miközben a komornája is nevelésre szorul – felelte édesanyám, szeméből türelemre intés kérelme tükröződött.      – Csak melyikük neveli a másikat? – sóhajtottam kellemetlen érzésekkel telve, egy pillantást vetve az ablakon keresztül látható épületek felé. Akkor már aggódni kezdtem a negyed órán belül megtörténő hazatérésem kapcsán.      – Látja fiam, ezzel sem kell foglalk

Békebeli fanfiction részlet #15 (Szer'usz világ, A Barnum-rejtély alternatív folytatása, Richárd szemszögéből)

Mindörökké várni, valami érdekesre, valami újra, de addig sem lehet ölbe tett kézzel ücsörögni, főleg, ha váratlan történet motoszkál a fejben. Ezzel a történettel kapcsolatban pedig még sok kérdés nyitott, mivel pontos hónapot, napot csak a következő kötet megjelenése után kaphat. (emiatt nem kőbe vésett a történet, valószínű lesznek szituációk, amik el fognak térni a lehetséges, eredeti történetszáltól) Meséljen ismét Ambrózy báró, hiszen ritka Tőle, hogy szóra bírható. Buda, Ambrózy-villa 1901. Legelőször a kutya ugatása, ezzel együtt István kiabálása verte fel a villa kísérteties csendjét. Ahogyan Terka néni megjósolta, hogy napokon belül fel kell bukkannia Milinek és komornájának, emiatt a drága szakácsnénk próbált rávenni, hogy ha sikerült kilábalnom az ágyból, talán méltóztatok rendesen fogadni haza a feleségem. Viszont, mikor az ebédem felhozta Terka néni, rámutatott, hogy nem a többnapos borostám rendbetételére célzott, hanem a szobámra. Kisfiús értetlenséggel néztem körbe a

Békebeli fanfiction részlet #4 (A Rudnay-gyilkosságok, Richárd levele)

A Rudnay gyilkosságok között elrejtőzött egy titok, ami nem biztos, hogy hasonló témával és stílussal kecsegtetett volna… de akár erről is szólhatott volna a felemlegetett levél. Az üzenet természetesen maradt egyszerűbb és olvashatóbb betűtípusban. Aki olvasta már a könyvsorozat második kötetét, minden valószínűséggel érteni fogják. (Lehet keresgetni a kifejezéseket, amiket a könyvből csempésztem bele.) Kedves István bátyám! Az utóbbi időben nem volt alkalmam tollat ragadni, de itt az idő, hogy meséljek, mert bizony, van miről. Tudom, régen írtam levelet, most is csak egy lélegzetvételnyi időm engedi meg ezt a testvéri kötelességet. Holnap utazok Triesztbe, még akkor is, ha ma este alaposan ellátták a bajom, saját figyelmetlenségem következtében. Talán úgy lesz a tiszta sor, ha megírom, mi vezetett el egészen odáig, hogy már a bőröm is vásárra vittem, hogy másokon segítsek. Természetesen élek és virulok, bagatell dolog pár ökölcsapás miatt megtántorodnom, főleg, ha jó nyomon járok. Tö